Vådkjol

Jag tänkte dela med mig av ett favoritmönster idag, nämligen en vådkjol.

Fotograf: Elsa 4 år

Om man ska konstruera vanligt kjolmönster till sig själv som sitter helt prefekt kräver det en hel del mätande och provande och man bör nog kunna en del om mönsterkonstruktion men med denna modell kan de flesta rita ett mönster till en kjol som sitter helt perfekt.

Man behöver inte kunna något om mönsterkonstruktion sedan tidigare, det blir en del räknande och mätande men inget komplicerat.
Kjolen består av ett antal delar som alla är likadana, dessa delar kallas våder. Det är en modell som är perfekt till återbruksprojekt där man inte har så stora delar av tyget eller där man vill kombinera många olika tyger. Det går t.ex. utmärkt att använda jeansben, skjortärmar eller småbitar som blivit över från andra projekt.

Min kjol är gjord av remsor som jag tror är rester från någon textilproduktion. Mönstret kan användas till mycket och varieras på många olika sätt. Mönstret funkar i vävda tyger som inte har någon stretch.

Steg 1: Mät din midjevidd, höftvidd och stussvidd.
Midjevidden mäter du där midjan är som smalast. Midjan sitter ganska högt upp, lite över naveln.
Höftvidden mäter du ca 10 cm nedanför midjan. Känn efter var höftbenen sitter och mät där.
Stussvidden mäter du runt rumpans bredaste del. Om man har kraftiga lår kan det vara längre ner än på provdockan på bilden.

Midjevidd = röd
Höftvidd = brun
Stussvidd = orange

Steg 2: Nu behöver du bestämma hur lång kjolen ska bli. Jag tänkte att min kjol ska bli 60 cm lång.

Steg 3: Hur många våder ska din kjol bestå av? Min ska vara i 8 våder.

Steg 4: Hur vid ska kjolen vara längst ner? Min ska vara 120 cm.
Mät på en kjol du redan har eller ta ett måttband och håll runt benen för att testa vad som blir lagom. Om man vill ha en snäv kjol får man låta bli att sy ihop våderna hela vägen någonstans, så att det blir en slits. Annars blir det svårt att gå i den 😉

Steg 5: Om man inte är en fena på huvudräkning är det nu dags att plocka fram miniräknaren. Nu vet du hur stor (eller liten) du är runt midjan, höfterna och stussen men för att kjolen ska vara bekväm att ha på sig och för att den ska sitta snyggt behöver du lägga till något som kallas för rörelsevidd. Det innebär att kjolen kommer att vara lite större än kroppens mått.

Du behöver ta dina mått, lägga till rörelsevidd och sen dela dom med antal våder du vill ha i din kjol.

Exempel:

 • Midjemått 74 cm + rörelsevidd 2 cm = 76 cm / 8 våder = 9,5 cm
 • Höftvidd 93 cm + rörelsevidd 3 cm = 96 cm / 8 våder = 12 cm
 • Stussvidd 102 cm + rörelsevidd 4 cm = 106 cm / 8 våder = 13,25 cm
 • Kjolvidd 120 cm / 8 våder = 15 cm
  Jag vill att min kjol ska vara utställd och bli lösare ju längre ner från midjan man kommer, därför har jag lagt till mer rörelsevidd för varje mått. Vill man ha en kjol som sitter åt hela vägen längs midjan, höfterna och rumpan räcker det att lägga till 2 cm till varje mått.

Steg 6: Ta fram ett stort papper och rita en lodrätt linje mitt på som är lika långt som du vill ha din kjol (i mitt fall 60 cm). Denna linjen kommer att vara mittlinje på ditt mönster och även trådrak.

Mittlinje = trådrak

Rita nu en vågrät linje längst upp och en vågrät linje längst ner. Den nedersta linjen är kjolvidden och den översta är midjevidden.
De två nya linjerna måste vara helt raka så att det är 90 graders vinkel mellan de lodräta och de vågräta.

Mät 10 och 20 cm ner från midjevidden och rita vågräta linjer där också. Dessa linjer är höftvidd och stussvidd.

Midjevidd, höftvidd och stussvidd

Steg 7: Nu är det dags att rita ut måtten från steg 5 på de olika linjerna.
Nu behöver du dela måtten med 2. Hälften ska ritas till vänster om mittlinjen och hälften till höger. Förbind de olika punkterna med linjal och rita ytterlinjerna till ditt mönster.

Exempel:

 • Midjevidd 9,5 / 2 = 4,75 cm
 • Höftvidd 12 /2 = 6 cm
 • Stussvidd 13.25 / 2 = 6,5 cm
 • Kjolvidd 15 / 2 = 7,5 cm

Steg 8: Klipp ut mönstret.

Nu är det dags att lägga ut mönsterdelen på tyg och klippa ut delarna med 1 cm sömsmån. På två av delarna behövs större sömsmån i ena sidan för att kunna sy i ett blixtlås. Det brukar vara lagom att låta blixtlåset gå ner till någonstans mellan höftviddslinjen och stussviddslinjen.

Det är mycket viktigt att vara noga med sömsmånerna i detta mönstret, både när du klipper och när du syr. Eftersom det är så många sömmar kan små avvikelser vid varje söm göra att att kjolen blir alldeles för stor eller alldeles för liten.
Exempel: En kjol med 8 våder. Om du lägger ut mönstret på tyget och klipper till sömsmånen utan att mäta och råkar klippa 1,2 cm istället för 1 cm och sedan när du syr råkar du sy med 0,8 cm sömsmån istället för 1 cm. Du har då en kjol som blir 4 mm för stor vid varje kant. Varje del har två kanter och du har åtta delar (4x2x8=64 mm), det innebär att kjolen blir 6,4 cm för stor och det motsvarar en hel storlek
.

Steg 9: Börja med att sicksacka eller overlocka alla kanter.

Steg 10: Det första steget är att sy blixtlåset.
Lägg delarna med extra sömsmån räta mot räta och nåla ihop dom kant i kant med 2 cm sömsmån.
Börja med att sy längst upp med lång stygnlängd, fäst tråden genom att backa  och fortsätt sy med normal stygnlängd och med 1 cm sömsmån .

Det gröna krysset markerar var man fäster och byter från lång till normal stygnlängd.

Pressa isär sömsmånerna och nåla sedan fast dragkedjan så att mitten på dragkedjan ligger mot sömmen. Min dragkedja på bilden är lite längre än den behöver vara och jag kommer att klippa av den längre fram men det är bättre att vänta med det.
Sy fast dragkedjan genom att sy en stickning på båda sidorna om sömmen från rätsidan.

Steg 11: Lägg två delar räta mot räta, nåla ihop dom kant i kant och sy ena kanten med raksöm. Fortsätt på samma vis med resten av delarna att lägga två delar räta mot räta, nåla och sy. Pressa isär sömmarna. Om du vill ha stickningar längs sömmarna bör du vänta med det tills du provat kjolen.

Fortsätt sy ihop delarna räta mot räta och pressa isär sömsmånerna tills du har en hel kjol.

Kjolen ihopsydd. Redo för provning.

Steg 12: Dags att prova och se om du varit så noggrann eller inte. 😉
Skulle den vara för stor eller för liten får man sprätta och sy om.

Steg 13: Linning. Linningen kan sys på många olika sätt. Till denna kjolen valde jag att använda snedremsa som inte är synlig från rätsidan.
Börja med att  vika upp snedremsans ena kant och nåla fast den räta mot räta i kjolens ovankant. Låt snedremsan vara 1,5 -2 cm längre, så att kanterna kan vikas in.

Sy nu en raksöm i spåret som finns efter vikningen i snedremsan.

Om din dragkedja sticker upp som min på bilden kan du nu klippa av den. Tänk på att göra det när den är öppen, så att du inte klipper av delen med löparen för då får du sprätta loss den och sy dit en ny 😉

Pressa sömsmånen uppåt. Vik sedan in den lilla änden av remsan.

Sömsmånen pressad och den lilla änden invikt.

Sista steget är att vika ner snedremsan mot kjolens avigsida och sy en stickning längs nederkanten. Man kan ana rätsidan av tyget längst upp och det har jag gjort med vilje för att snedremsan inte ska råka synas från rätsidan.

Snedremsan invikt och fastsydd.

En enklare variant är att bara vika ner 1 cm och sy en stickning men jag tycker inte att det blir lika snyggt.

Steg 14: Fåll. Vik in 1,5 cm och sy en stickning från rätsidan.
På min kjol har jag sytt fast en spets ovanför fållen.Lycka till med att konstruera mönster och sy din kjol.
Om något är svårt att först lämna en kommentar nedan så lovar jag att förklara mer utförligt.

En hellång vådkjol av jeans. De mörka fälten längst ner är märken efter var fickorna på jeansen suttit.

En variant på samma mönster. Lite längre och med mer vidd längst ner. Lämna en kommentar om du vill att jag ska visa hur man gör.

Annonser

9 thoughts on “Vådkjol

 1. Ping: Vådkjol med extra vidd. | linafelicia

  • Då gör du bara en remsa så hög du vill ha din linning och lika lång som ditt midjemått + några cm. Remsan ska gå omlott så mycket som du tycker blir lagom. Anpassa efter hur stor din knapp är. Jag brukar lägga till 4 cm ungefär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s