Stolpficka till Minorujacka del 2

Nu är det dags att börja sy fickorna. Jag kommer att sy mina fickor först, innan jag börjar sy ihop några delar.
Detta är en ganska komplicerad ficka att sy och för att den ska bli bra behöver man öva att sy en eller flera innan man sätter igång och syr i jackan.
Hoppa inte över detta, då riskerar du att få en jacka med en snygg ficka och en som är sned, konstig och ful eftersom den första du syr blir konstig och den andra blir bra.
Blir den första provfickan inte fin, sy en till. Ha tålamod 🙂
Bil inte avskräckt om du inte förstår beskrivningen när du läser igenom den. Ta det ett steg i taget så brukar det klarna och lämna en kommentar om det är något du vill att jag förtydligar eller lägger till fler bilder av.
Allra bäst blir det om du syr provfickan i samma tyg som jackan eller något som är i samma kvalitet.
När du kommit så långt att du ska sy fickorna i jackan är det bäst att sy båda parallellt för att på dom precis lika.

Steg 1: Börja med att klippa till de olika delarna. Stolparna (röd mönsterdel) klipps två gånger i dubbelt tyg med 0,7 cm sömsmån. Fickpåsarna är den svarta delen på mönstret + den nedersta gröna linjen på mönstret (stolpens fastsättningslinje). Fickpåsarna klipps också två gånger i dubbelt tyg. Det är bäst att använda fodertyg eller något annat tunnt och smidigt tyg till fickpåsarna för att det inte ska bli för stelt och tjockt.

Den mittersta mönsterdelen på bilden klipps inte ut i tyg. Den används bara för att markera ut fickan på jackans framstycke.

Steg 2: Stryk en bit mellanlägg på tygets avigsida där ficköppningen ska vara. (Finns inte med på mina bilder, jag glömde göra det på min provficka)
Markera fickans placering (alla gröna linjer på mönsterdelen) på jackans framstycke med hjälp av markeringspapper och sporre. Markeringen ska komma på tygets avigsida.

Steg 3: Lägg stolpdelarna räta mot räta på varandra och sy runt kortsidorna och ena långsidan med raksöm. Snedklipp sömsmånen i hörnen, pressa isär sömmarna. Vänd rätt och pressa så framsidan råder.Steg 4: Åter till jackans framstycke (eller din provlapp). Markera ficköppningens mittlinje och nåla fast stolpen samt en fickpåsdel vid ficköppningen.

Tråckelmarkering med orange tråd

Fickpåsen sätts fast upptill och stolpen nertill på ficköppningen.

Steg 5: Sy fast stolpen först. Sy sedan fast fickpåsen så att sömmen blir 0,5 cm kortare i båda ändarna.Steg 6: Nu är det dags att klippa upp ficköppningen och vända in fickpåsen på insidan.
Börja med att klippa längs ficköppningens mittlinje. Stanna 1 cm från slutet i båda ändarna. Klipp sedan ut mot sömmarnas ändar så att det bildas en liten trekant. Här är det riktigt viktigt att vara noggrann. Klippen ska sluta precis där sömmen börjar och du ska bara klippa i jacktyget, inte fickpåsen eller stolpen. Mellanlägget du strukit på baksidan av jacktyget hjälper till att hålla ihop tyget så att det inte repar upp sig eller blir hål trots att du klipper så nära sömmen.

Steg 7: Dra in fickpåsen genom ficköppningen och pressa stolpen över ficköppningen så att stolpens sömsmån hamnar inne i fickan.
Lägg den andra fickpåsen räta mot räta på den du redan sytt fast och nåla fast den på stoplens sömsmån. Sy fast med raksöm i samma söm som du sydde fast stolpen med.

Steg 8: Dags att ta hand om dom små trianglarna. Vik in dom och sy fast dom i den fickpåsen du nyss sydde fast.Steg 9: Nu ska fickpåsarna sys ihop. Börja med att jämna till fickpåsarna. Nåla ihop dom med varandra och klipp så att kanterna blir jämna.
Sy sedan ihop dom med raksöm runt om.

Fickans öppning innan stoplens kortsidor är fastsydda.

Steg 10: Sista steget! Nu syr du fast stoplens kortsidor med små osynliga stygn i yttertyget. Färdigt!

Fickans öppning innan stolpens kortsidor är fastsydda.

Blev det en fin ficka? Grattis! Nu kan du sy fickan i jacktyget 🙂

Ser det bedrövligt ut? Trist. Ta en paus. Drick en kopp kaffe. Sy en ny ficka. Den blir bättre. Jag behövde sy två 😉 Min första blev inte bra.

One thought on “Stolpficka till Minorujacka del 2

  1. Tusen tack för att du tar dig tid att hjälpa! Det är verkligen guld värt, kanonbra tutorial. Jag har länkat till din tut på min blogg, hoppas det är okej!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s