Vindslå och manschetter på Minorujackan

Jag har ändrat lite i mönstret till min Minorujacka genom att lägga till en vindslå framför dragkedjan.
Det är en enkel ändring att göra. Jag hittade en bild på någon som gjort en och tyckte att det var snyggt. Min halvfärdiga jacka med vindslå framför blixtlåset. På bilden syns även manschetten som jag ändrat lite på genom att göra insidan i det prickiga fodertyget, ta bort resåren och lägga till en mudd.
Höger och vänster ärm är sydda på samma vis men på den ena har jag vikt upp manschetten för att visa mudden som finns under.

Vindslå

Ta fram mönsterdelen nr 6 för slån (placket). Rita först av en och sen en till fast spegelvänd precis intill så att du får en del som är dubbelt så stor som slån som sitter intill blixtlåset.

Överst – orginalmönstret. Del nr 6
Under – vindslån

Det är inte så tydligt på bilden men om man tittar noga ser man att det blir som en liten spets längst till höger, det är upp på mönsterdelen.

Klipp nu ut 2 st av vindslån och lägg delarna räta mot räta. Sy med 1,5 cm sömsmån runt båda kortsidorna och ena långsidan.
Jag valde att nåla fast 7 st öglor först som ska användas att knäppa fast vindslån med. Man kan även sy fast dom efteråt. (så är det gjort på den jag hittade min inspiration från)

Klipp av sömsmånen i hörnen, pressa isär sömsmånerna och vänd rätt den. Pressa och sy en stickning runt.
Jag valde att pressa min vindslå så att fodertyget syns längs kanten.

Sy sedan fast vindslån samtidigt som du syr fast slån vid jackans framstycke.
Den ska nålas fast 1,5 cm från ovankanten så att du inte får med den sen när du syr ihop ytterkragen med innerkragen.

Manschetten

När jag provade min jacka var ärmen för lång så jag började med att klippa av 4 cm av ärmen.
Börja med att mäta nederkanten av ärmen. Tänk på att inte mäta längst ner utan 1,5 cm upp eftersom det är där sömmen kommer att hamna.

Eftersom jag ville att insidan av min manschett skulle vara prickig ändrade jag mönsterdelen på manschetten genom att vika den 1,5 cm ovanför mittlinjen. Om du vill ha manschetten i samma tyg både på utsidan och insidan kan du använda orginalmönstret. Eftersom manschetten inte ska ha resår ska den vara lika lång som måttet du fick när du mätte ärmen + sömsmån ( 2 * 1,5 cm ). Klipp ut 2 st i yttertyger och 2 st i fodertyget och sy ihop en dom med raksöm längs ena långsidan. Pressa isär sömsmånerna.

Vik ihop manschetten så att kortsidorna ligger kant i kant. Sy ihop med raksöm, pressa isär sömsmånerna. Vik manschetten rätt och sy eventuellt en stickning längs kanten.

Dags att göra en mudd i muddväv.
Mät runt handleden för att ta reda på hur bred din mudd ska vara. Vill man ha en mudd som sitter åt hårt väljer man att klippa den mindre än måttet runt handleden. Jag ville att den skulle vara lite lös så jag klippte min lika bred som måttet runt min handled.
Höjden får du genom att bestämma hur hög mudd du vill ha, dubbla det och lägga till 2 * sömsmånen.

exempel: Min handled är 17 cm och jag vill ha mudden 5 cm hög. Då klipper jag en rektangel som är 17 * 13 cm ( 5 * 2 + 1,5 + 1,5 )

Vik mudden på mitten så att kortsidorna ligger kant i kant. Sy ihop med overlock eller en töjbar söm.Vräng rätt mudden och dela in den i 4 lika stora delar med hjälp av knappnålar.

Dela in både manschetten och ärmen i 4 lika stora delar med hjälp av knappnålar och nåla sedan fast först manschetten och sedan mudden på ärmen. Tråckla fast det med långa stygn på symaskin och prova Färdigt! Nu har du en rak manschett med en mudd på insidan. Jag ville inte att min mudd skulle synas så jag har gjort den kortare än manschetten.

Annonser

2 thoughts on “Vindslå och manschetter på Minorujackan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s